BME gyerekegyetem

BME Gyerekegyetem

Játékos tanulás a BME Gyerekegyetemen

Az idei nyáron 4. alkalommal Józsa Jánosnak, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektorának meghívására és támogatásával iskolánk 9 tanulója jutott el a BME Gyerekegyetem öt napos rendezvényére. A gyerekek 13 évesen belekóstolhattak az egyetemista élet mindennapjaiba: reggel 8-tól fél 5-ig különböző előadásokon és szemináriumokon vettek részt. Az első hallásra hosszúnak tűnő egyetemi rendezvény a forró kánikula ellenére nagyon tetszett a diákoknak. A fantasztikusan jól megszervezett, átgondolt, tartalmas programok után minden nap új élményekről és ismeretekről számoltak be „egyetemistáink”.

A reggeli előadások témája nagyon változatos és látványos volt. A fizikai és kémiai kísérleteket 300 gyerek figyelte érdeklődve. Elgondolkodhattak a víz erejéről, amely hozhat hol pozitív, hol negatív természeti változásokat számunkra, sőt az is kiderült, hogy ezeket az erőket mégis hogyan lehet tudatosan alkalmazni az emberek életminőségének javítására. Többek között arról is kiokosodtak, hogyan irányítják a számítógépek az önvezető autókat, mit kell tudni az elektromos repülőkről, vagy kiszámítható-e a véletlen. Az előadások után kisebb létszámú szemináriumokban gyakorlati feladatok következtek: pl. robot programozás, térbeli testeket építése. Aki jól forrasztott, az a Kossuth rádió adását hallgathatta a tranzisztorok segítségével. A tanulás mellett szerencsére minden nap volt lehetőség játékra, sportolásra.

Azért esténként maradt erőnk a kivilágított Budapestet megcsodálni, a Margit-szigeten meghallgattuk a zenélő szökőkutat, meghódítottuk a Gellért-hegyet, sétáltunk a Parlamentnél, szelfiztünk a rakparton József Attilával, átkeltünk a Lánchídon, és természetesen nem hagyhattuk ki a McDonaldsot és a Starbucksot sem. 

A záró ünnepségen minden csoport előadta a jövőben megvalósuló fantáziadús „találmányát”, hogy megmutassa, mekkora tudással lett gazdagabb. Józsa János rektor úr kiemelt szeretettel búcsúzott a ménfőcsanaki gyerekektől, és egy vidám közös fényképpel zártuk a diplomaosztó „emelkedett hangulatát”.