Udvar felújítás
Megújult a Győzelem úti iskolánk udvara. A lombos fák már eddig is kellemes árnyékot
biztosítottak a közel háromszáz alsós tanuló számára. A Győri Tankerület kezdeményezésére
a nyár folyamán megtörtént a füvesítés, amelyet öntöző berendezéssel folyamatosan karban
-tartunk. Így nem csak üde zöld színfoltja lett mindez udvarunknak, hanem ez által
megoldódott a porfelverődés problémája is. A lombos fák alatt elhelyezett padok pedig
alkalmasak a pihenésre, társas játékozásra. Külön öröm, hogy a távolugró pálya is megújult,
így testnevelés órán is jól hasznosítható.
Köszönet a Győri Tankerületnek a megvalósításért és kivitelezésért!
A Győzelem úti udvar másik szegletében pedig egy hangulatos szabadidő sarok került
kialakításra, amely alkalmas akár délelőtti tanóra megtartására is, hiszen egy osztálynyi
tanuló is körbe tudja ülni a kerek asztalt. Köszönet Laczkovits- Takács Tímea képviselőnőnek
az ötletes szabadidős sarokért.
Reményeink szerint sokunk örömére szolgálnak ezek a korszerűsítések, s összefogással
tovább szépíthetjük a gyerekek hasznára a kültéri közösségi tereket.
Szilbekné Cseh Györgyi
intézményvezető

BME Gyerekegyetem

Játékos tanulás a BME Gyerekegyetemen

Az idei nyáron 4. alkalommal Józsa Jánosnak, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektorának meghívására és támogatásával iskolánk 9 tanulója jutott el a BME Gyerekegyetem öt napos rendezvényére. A gyerekek 13 évesen belekóstolhattak az egyetemista élet mindennapjaiba: reggel 8-tól fél 5-ig különböző előadásokon és szemináriumokon vettek részt. Az első hallásra hosszúnak tűnő egyetemi rendezvény a forró kánikula ellenére nagyon tetszett a diákoknak. A fantasztikusan jól megszervezett, átgondolt, tartalmas programok után minden nap új élményekről és ismeretekről számoltak be „egyetemistáink”.

A reggeli előadások témája nagyon változatos és látványos volt. A fizikai és kémiai kísérleteket 300 gyerek figyelte érdeklődve. Elgondolkodhattak a víz erejéről, amely hozhat hol pozitív, hol negatív természeti változásokat számunkra, sőt az is kiderült, hogy ezeket az erőket mégis hogyan lehet tudatosan alkalmazni az emberek életminőségének javítására. Többek között arról is kiokosodtak, hogyan irányítják a számítógépek az önvezető autókat, mit kell tudni az elektromos repülőkről, vagy kiszámítható-e a véletlen. Az előadások után kisebb létszámú szemináriumokban gyakorlati feladatok következtek: pl. robot programozás, térbeli testeket építése. Aki jól forrasztott, az a Kossuth rádió adását hallgathatta a tranzisztorok segítségével. A tanulás mellett szerencsére minden nap volt lehetőség játékra, sportolásra.

Azért esténként maradt erőnk a kivilágított Budapestet megcsodálni, a Margit-szigeten meghallgattuk a zenélő szökőkutat, meghódítottuk a Gellért-hegyet, sétáltunk a Parlamentnél, szelfiztünk a rakparton József Attilával, átkeltünk a Lánchídon, és természetesen nem hagyhattuk ki a McDonaldsot és a Starbucksot sem. 

A záró ünnepségen minden csoport előadta a jövőben megvalósuló fantáziadús „találmányát”, hogy megmutassa, mekkora tudással lett gazdagabb. Józsa János rektor úr kiemelt szeretettel búcsúzott a ménfőcsanaki gyerekektől, és egy vidám közös fényképpel zártuk a diplomaosztó „emelkedett hangulatát”.

„ALPOKALJÁTÓL A TÁTRÁIG”

Már második alkalommal jártak névadójuk, Petőfi Sándor nyomdokain a ménfőcsanaki iskola diákjai a Felvidéken április első hetében. „Az Alpokaljától a Tátráig” címet viselő kirándulás a Határtalanul  pályázat keretén belül valósult meg. Több magyar történelmi, irodalmi emlékhelyen idézték fel a Felvidéki Magyarország eseményeit. Így Rimaszombaton és Sajógömörön Petőfi útiélményeit, jártak Jókai és Mikszáth szülőházánál  Komáromban és Mikszáthfalván, Balassi gyermekkorának helyszínén Kékkőn, Thököly Imre síremlékénél Késmárkon. Lőcsén felidézték a lőcsei fehér asszony  életének tragikus győri befejezését. Földrajzi kuriózumokkal is találkoztak, hiszen a Gombaszögi-cseppkőbarlang az UNESCO világörökség része. Nagy élmény volt a Magas-Tátrában tett kirándulás, ahol remek hócsatát vívtak a petőfisek. Emlékezetes marad számunkra a sajógömöri magyar nyelvű iskolába történt látogatás, ahol kölcsönösen bemutatkozott egymásnak a két iskola. Könyv- és édességcsomaggal lepték meg a helyi gyerekeket a ménfőcsanakiak.

Gömör és Kishont vármegyén kívül Szepes vármegye nevezetességei is sok látnivalót tartogattak a diákok számára, hiszen a Szepesi vár Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű vára. A képen a háttérben ez a vár látható.

A 40 diák, és az őket kísérő 5 pedagógus 4 csodálatos napot az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott pályázati forrásból valósíthatta meg.

Szilbekné Cseh Györgyi
Intézményvezető

Mackót a mentőautóba!

Intézményünk csatlakozott ahhoz az országos kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy minden mentőautóban legyen plüss mackó. Sok mackó gyűlt össze tanulóink jóvoltából. Ezzel a gesztussal is szeretnénk kifejezni a beteg gyerekek iránti együttérzésünket, szeretetünket. Az adományt iskolánk képviseletében Kosztyán Emese és Nagy Máté hetedik osztályos tanulók adták át a gyűjtőhelyen.

Köszönjük mindenkinek a felajánlást!

Petőfis diákok

Játékok a folyosóra

Az óraközi szünetek kellemesebbé tétele érdekében már tavaly társasjátékokat helyeztek ki a folyosóra. Nagy örömünkre mindenki boldogan fogadta a kezdeményezést. Egyre többen töltjük a szünetet a játékasztalok mellett. Köszönjük az iskola vezetőségének, hogy a kezdeményezés mellé állt, és idén Mikulásra új játékokkal lepett meg bennünket. DÖK

Köszönettel: Dávid Marcell Diákönkormányzati elnök

Szívügyünk a kert

Szívügyük a kert 2015. szeptember 18-án az I. Országos Iskolakert Hálózati Találkozón az idén alapított országos szintű Elismerő oklevelet elsőként vehette át Ménfőcsanaki Petőfi-iskola küldöttsége Budapesten. Az oklevelek mellett a Rédei Kertmag Zrt. támogatásából jelentős kerti eszközfejlesztést kaptunk a találkozó résztvevőinek vastapsa mellett. Román István államtitkár-helyettes elismerő szavakkal gratulált a nagyszerű kertészkedő csapatnak: Koller Balázs, Pados Adrián és Tar Krisztián Attila tanulónak, valamint Szilbekné Cseh Györgyi intézményvezetőnek és Bősze Levente patronáló tanárnak. Várjuk a vállalkozó, kertészkedni vágyó diákokat, akik az elballagó nyolcadikosoktól átveszik a stafétabotot! Az öröm és a siker mindenkié!

Köszönettel: Szilbekné Cseh Györgyi intézményvezető

Családi nap 2016. 05. 07.

Az idén 4. alkalommal rendeztük meg közösen a szülőkkel, családokkal ezt a közkedvelt programunkat. Köszönjük a részvételt, együttműködést és mindennemű támogatást. Az öröm és a siker mindenkié!

Köszönettel: Szilbekné Cseh Györgyi intézményvezető

Játékok a napköziseknek

Az alsós adventi vásár bevételéből vásárolt játékok átadására február 29-én került sor mindkét iskolaépületben. Amilyen nagy örömmel és igyekezettel készítették decemberben a diákok, nevelők és szülők együttesen a kézműves termékeket játszóház keretében, olyan nagy volt az öröm a vásár bevételéből származó sok-sok játék, sport-és barkácseszköz láttán. A társasjátékok, sakk, lexikonok nagyban hozzájárulnak a szabadidő hasznos eltöltéséhez.

Alsós jégnap

Pénteken jégnapot tartottak az alsósok. Voltak, akik biztonságosan szelték a jeget, de ahogy a képek is mutatják előfordult esés is. Mindenki kellemesen elfáradt. Jó hangulatú délelőttöt töltöttünk a jégpályán.

Diákolimpia Játékos Sportverseny

2016. február 5-én 18 alsó tagozatos tanuló vett részt a Diákolimpia Játékos Sportverseny Országos Elődöntőjén, Törökbálinton. Nagy kihívást jelentett a 20 játék megtanulása, begyakorlása. A gyerekek nagy szorgalommal és kitartással csinálták végig a felkészülést.  Az elődöntőben 10 játékot kellett a versenyző csapatoknak teljesítenie. A 11 órától 14 óráig tartó verseny próbára tette a játékosok erejét, gyorsaságát, de a Petőfisek kitartottak. Szép volt lányok, fiúk!! Videó: Youtube csatorna

Alsós farsang 2016.01.15.

1. évfolyam képei.

Itt a farsang, karnevál…

Iskolánkban január nyolcadikával kezdődtek az iskolai “vigadalmak”. Először a 2. évfolyam diákjai tartottak jelmezes felvonulást Köszönjük a szülői segítséget, támogatást. Az elkövetkező hetek hétvégéjén a további évfolyamok tartják farsangi mulatozásukat a Bezerédj-kastélyban. Honlapunkon figyelemmel kísérhetik a színes képriportot.

Adventi vásár az alsó tagozaton. 2015. december 4.

Ezúton is köszönjük mindazoknak a szülőknek, pedagógusoknak, és gyerekeknek, akik hozzájárultak az adventi vásárunk sikeréhez.

Nálunk járt az ETO Mikulás

Az ETO labdarúgói kíséretében járt nálunk a Mikulás.

Nálunk járt a Mikulás

A Mikulás járt az alsó tagozatosoknál. Felsős diákönkormányzat segítette az ajándékozást.

Adventi készülődés a 3. c-ben

November 25-én délután tartottuk az adventi barkácsolást, amelyre a szülőket is nagy szeretettel vártuk. Volt süti, üdítő, karácsonyi zene. Nagyon sok szép dísz készült, amelyeket az adventi vásáron fogunk árulni december 4-én.

Harmadikosok a Füles bástyában

November 18-án és 25-én a Füles bástyába látogattak a 3. évfolyamos tanulók. Sok élménnyel gazdagodtak, különleges, egzotikus állatokkal is megismerkedhettek. Megsimogathatták a szakállas agámát és a vállalkozó kedvűek az argentin csótányt. A lányok kedvence a halmanikűr volt, de megnézhették a pápaszemes kajmánok és a pirayák etetését is. A gyerekek első számú kedvence, Maximus a csuklyás majom volt.

“Fény Éve” projekthét 2015

A FÉNY ÉVE projekthét képei

Kóstoló 2015/2016. tanév

Zöldség kóstolás 2015.10.21

Környezetvédelmi túrán jártunk!

Tamás bácsi szervezésében szeptember 24-én Gyirmóton jártunk egy környezetvédelmi túrán.  A létszámellenőrzés után biciklikkel indultunk el. A helyi művelődési központ előtt már gyülekeztek a csapatok. Mi a Ménfőcsanaki Mókusok csapatnevet adtuk magunkat és ezt a csapatverset költöttük hozzá:

Ménfői Mókusok ugrálunk a fákon Élvezzük az életet mint a Petőfis diákok Védjük a Földet és a hazai tájat Hajrá, hajrá ménfői diákok! Gyalog indultunk el a tanösvényen. Út közben nagyon érdekes feladatokat kellett megoldanunk.  Az eredményhirdetéskor a kilencedik helyre rangsoroltak minket, mindenki kapott egy kis ajándékot! Nagyon jól éreztük magunkat ezen a napon! Farkas Dorka, Gricz Kinga 5.c osztályos tanulók

Győri gyermektábor 2015.

Győri gyermektábor 2015

Bajnokok Ligája Futsal mérkőzésen jártunk!

Óriási élményben volt része 12 diákunknak, akik egy volt Petőfis diák – Bolla Martin – szervezésében a Rába ETO – Nacional Zagreb Bajnokok Ligája Futsal mérkőzés előtt voltak a játékosok felvezetői. A mérkőzés előtt mindenki egységes felszerelést kapott, amit a gyerekek ajándékba kaptak. Az izgalmas mérkőzésen 5:4 re nyertek a győriek, később kivívták a továbbjutást is a következő körbe. A Bozsik – programban részt vevő focistáink büszkén viselték a következő edzésen a zöld-fehér mezeket, miközben az élményeikről meséltek a többieknek. Nagy Tamás, testnevelő

Visits: 491 | Total: 37612